Filter speeltoestellen
Zoeken

Speeltoestellen voor groen schoolplein

Wist je dat groene schoolpleinen goed zijn voor de gezondheid, beweging en concentratie van kinderen? Traditionele schoolpleinen zijn voorzien van tegels, zandbakken en speeltoestellen. Wat als je dat combineert met meer groen? Zo ontstaat een duurzaam schoolplein waar spelen en leren samenkomt.

Voordelen van groene schoolpleinen:

 • Bevordert de motorische ontwikkeling
 • Stimuleert biodiversiteit
 • Duurzaam en circulair
 • Gevarieerd speelgedrag
 • Veelal subsidie mogelijk

Vrijblijvend adviesgesprek 0516 441 735

 

Een van de belangrijkste voordelen van een groen schoolplein is de bevordering van natuurlijk leren. Door te spelen en te ontdekken in een groene omgeving kunnen kinderen op een natuurlijke en spontane manier leren over de natuur, planten, dieren en ecosystemen en krijgen daardoor meer respect voor de natuur.  Ze kunnen hun zintuigen gebruiken en ervaringen opdoen die hen helpen om de wereld om hen heen beter te begrijpen. Het groene schoolplein is een verlenging van het schoolgebouw en kan worden ingezet als buitenlokaal. Een reken-, taal- of natuurles op het schoolplein is afwisselend, leerzaam en uitdagend.

B501 Stapschijf

Voorbeelden groen schoolplein

Door de jaren heen hebben wij al enkele groene schoolpleinen aangelegd. Voorbeelden van succesvolle groene schoolpleinen zijn onder andere scholen die hebben geïnvesteerd in het transformeren van hun betonnen speelplaatsen naar levendige groene oases. Deze groene schoolpleinen hebben een positieve impact gehad op zowel de kinderen als de omgeving. Ze bieden een inspirerende en stimulerende omgeving waar kinderen kunnen spelen, leren en contact kunnen maken met de natuur. Deze groene schoolpleinen hebben geleid tot verbeterde concentratie, creativiteit en gezondheid van de kinderen. Bovendien hebben ze ook een positief effect gehad op de omringende gemeenschap door het vergroenen van de buurt en het bevorderen van duurzaamheid.

Bekijk onze groene samenwerkingen

Groen schoolplein ontwerpen

Een groen schoolplein ontwerpen is een expertise. Wij hebben deze in huis. Bij een groen schoolplein combineer je het buitenleven, het spelen en het leren op één plek. Een goed schoolplein ontwerpen is een uitdagende, leuke en creatieve klus. Iedere school heeft haar eigen wensen en oppervlakte. Wij zorgen samen voor een mooi resultaat. Bij het creëren van een groen schoolplein houden wij rekening met de volgende factoren.

 • Wij kiezen voor duurzame en milieuvriendelijke materialen bij aanleg van een groen schoolplein. Denk hierbij aan Robinia, eik, lariks, houtsnippers, boomschors en natuurlijk gras en planten.
 • Diverse groene zones met variatie in hoogteverschillen en in beplanting, zoals bomen ( die tevens zorgen voor schaduw ), struiken, bloemen en gras. Zo ontwerpen we een leefgebied voor planten en dieren, maar ook eventueel een mooie moestuin, insectenhotel of wilde bloemenweide.
 • Natuurlijke elementen kunnen worden toegepast zoals waterpartijen, rotsen, boomstammen, wilgentenen en stapschijven om een natuurlijke omgeving te creëren. Dit stimuleert verbeeldingskracht van kinderen, maar versterkt ook het creatieve spel op schoolpleinen.
 • Door ontwikkeling van diverse speel- en leergebieden kunnen op een groen schoolplein diverse activiteiten gedaan worden. Wij houden voldoende rekening met ruimte om te kunnen rennen, spelen en te ontdekken.
 • Veiligheid en toegankelijkheid is op ieder schoolplein belangrijk. Wij zorgen dat een groen schoolplein voldoet aan de veiligheidsnormen en toegankelijk is. Zo houden we rekening met verschillende leeftijden en vaardigheden. We zorgen voor valdempende ondergronden, maar ook voldoende ruimte voor rolstoelgebruikers.
 • Een groen schoolplein komt het beste tot haar recht, door het ontwerpen op een integrale en duurzame manier aan te pakken en de gemeenschap hierbij te betrekken. Samen met de school is het belangrijk om ouders, leraren, leerlingen en eventueel de buurt te betrekken bij het ontwerpproces. Dit vergroot het draagvlak en betrokkenheid van het proces om een groen schoolplein te ontwikkelen. Om in aanmerking voor subsidie te komen voor een groen schoolplein dient het schoolplein ook na schooltijden toegankelijk te zijn.

Speeltoestellen op een groen schoolplein

Op groene schoolpleinen kunnen diverse elementen ingezet worden. Naast natuurlijke elementen zoals stenen, gras, struiken en bomen kunnen speeltoestellen ook een bijdrage leveren. Enkele voorbeelden van speeltoestellen die gebruikt worden op een groen schoolplein zijn:

Educatieve waarde van een groen schoolplein

 • Leren over bodemgebruik
 • Waterkringloop
 • Dieren – vlinders, vogelgeluiden 
 • Zon, schaduw, temperatuur, geurplanten, groeiringen en meer

Groene schoolplein ideeën

Wat kun je allemaal met een groen schoolplein en welke elementen zijn leuk?

 • Les geven in de buitenlucht
 • Voor bewegingsonderwijs, sociale vaardigheden, taalontwikkeling en meer
 • Heuvel met glijbaan en kruipbuis, waterelementen, hut van takken
 • Verstoppertje met paden door struiken

Door onze jarenlange ervaring en expertise weten wij precies wat onze doelgroep wenst en leveren wij speeltoestellen van hoogstaande kwaliteit. Dit wordt bewezen door vele projecten die we voor scholen hebben mogen ontwerpen, uitvoeren en realiseren.

 • groen schoolplein duo schommel

Subsidie groen schoolplein

Het realiseren van een groen schoolplein kan een investering zijn voor scholen. Gelukkig zijn er diverse subsidies en financiële ondersteuningsmogelijkheden beschikbaar om scholen te helpen bij het realiseren van hun groene schoolplein. Enkele opties die we meenemen bij het aanvragen van subsidies zijn de volgende instanties:

 • Gemeentelijke subsidies
 • Provinciale subsidies
 • Landelijke subsidies
 • Stichtingen en fondsen

De subsidie geldt voor scholen die een groen schoolplein willen laten aanleggen. Een voorwaarde is wel dat deze pleinen buiten schooltijd openbaar toegankelijk zijn. Heb je hulp nodig met een subsidieaanvraag? Geen probleem, wij helpen je daar graag bij. Wij werken samen met een subsidieadviesbureau die u kan begeleiden en ondersteunen gedurende het gehele subsidieproject, maar die u hierin ook volledig kan ontlasten.

Vrijblijvend adviesgesprek 0516 441 735

 

Veel gestelde vragen over een groen schoolplein

Hoe vraag ik een subsidie aan voor een groen schoolplein?

Er zijn subsidies beschikbaar bij gemeenten, provincies en landelijke instanties, evenals stichtingen en fondsen die groene initiatieven ondersteunen. Het is raadzaam om de richtlijnen en vereisten van elke subsidie zorgvuldig te bestuderen en een gedetailleerd projectplan in te dienen.

Wat is een groen schoolplein?

Een groen schoolplein is een buitenruimte op een school die is ontworpen en ingericht met veel groen, zoals bomen, struiken, planten en gras. Het is een plek waar kinderen kunnen spelen, leren en ontdekken in een natuurlijke omgeving. Een groen schoolplein biedt tal van voordelen voor zowel de kinderen als de omgeving.

Wat zijn de kosten voor een groen schoolplein?

De kosten van een groen schoolplein hangen af van de omvang en grote van een schoolplein. Het aanleggen van een groen schoolplein van ontwerp tot realisatie is circa 25.000 tot 50.000 euro inclusief BTW.

Wat zijn de educatieve voordelen van een groen schoolplein?

Groene schoolpleinen hebben verschillende voordelen, waaronder bevordering van natuurlijk leren, stimulering van beweging en gezondheid, bevordering van biodiversiteit en het creëren van een inspirerende en rustgevende omgeving.

Wat zijn de voordelen van een groen schoolplein?

Groene schoolpleinen hebben verschillende voordelen, de kinderen leren veel over de natuur en krijgen daardoor ook meer respect voor de natuur.

Hoeveel ervaring hebben jullie met groene schoolpleinen?

Wij hebben veel ervaring met groene schoolpleinen. We merken dat dit voor scholen telkens belangrijker wordt en wij leveren voor groene schoolpleinen verschillende speeltoestellen, zoals balanceertoestellen, schommels, duikelrekken en klimtoestellen.

Kan ik mijn schoolplein vergroenen?

Er zijn verschillende manieren om een schoolplein te vergroenen, zoals het toevoegen van bomen, struiken en planten, het creëren van groene zones, het integreren van natuurlijke elementen en het betrekken van de gemeenschap bij het ontwerpproces.

Waarom Arkema Speelvoorzieningen?

 • Onze speeltoestellen zijn gecertificeerd
 • Ruime kennis en ervaring in de ontwikkeling van speeltoestellen
 • Meer dan 20 jaar ervaring
Meer over Arkema

Download nu onze gratis brochure

Bekijk nu onze brochure met daarin ons volledige aanbod.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.